Wydawać by się mogło, że wszystkie produkty spożywcze, które nie są szkodliwe dla ludzi, będą bezpieczne także dla zwierząt. Niestety – nie jest to prawda. Istnieje wiele roślin i warzyw, które mogą być nie tylko trujące, ale także zabójcze dla naszych czworonogów. Szkodliwe produkty spożywcze to pułapki, na które niestety często nie zwracamy większej uwagi. W związku z tym dziś przedstawimy listę najbardziej niebezpiecznych „potraw”, które mogą zagrażać psom. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Szkodliwe produkty spożywcze – czekolada
Któż z nas nie lubi czasami sięgnąć po batonika lub bombonierkę? Jesteśmy przekonani, że gdy rozpoczynasz beztroskie pałaszowanie tej przepysznej kulki czekolady, Twój pies stoi gdzieś obok i śle w Twoim kierunku błagalne spojrzenie. A gdy już jesteś tak blisko poczęstowania go, w Twojej głowie powinien uruchomić się czerwony alarm – czekolada jest toksyczna dla psów. Zawiera ona bowiem obcobrzmiący składnik, zwany teobrominą. Psy, w przeciwieństwie do ludzi, trawią ten element niezwykle wolno, a z czasem zaczynają go magazynować. W efekcie organizm psa gromadzi toksyczne ilości teobrominy, która może doprowadzić nawet do śmierci. Pamiętaj, że do zatrucia 20-kilogramowego psa wystarczy już 25 mg gorzkiej czekolady.
Kości po obróbce termicznej
„A psy na wsiach jedzą i żyją po 20 lat!” – to nieodłączny argument każdej dyskusji związanej z jedzeniem przez psy przetworzonych termicznie kości. Owszem – być może zdarzają się czworonogi, które odznaczają się świetnym zdrowiem przy jednoczesnym zjadaniu resztek ze stołu. Pamiętaj jednak o istnieniu dowodu anegdotycznego – to, że jakiś pies dożył sędziwego wieku, jedząc gotowane kości, nie znaczy, że Twojemu przyjacielowi również będą służyć. Pamiętaj, że gotowana (lub pieczona, smażona, słowem – obrobiona) kość bardzo łatwo pęka, a tym samym staje się niewyobrażalnie ostra. W związku z tym może ona, bez większego problemu, przebić przełyk, żołądek lub jelito Twojego czworonoga. To, niestety, w efekcie może okazać się gwoździem do trumny.
Cebula i szczypiorek
Choć cebula dla człowieka jest niepodważalnym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, dla psa jest warzywem silnie trującym. A to i tak łagodnie powiedziane… Cebula i szczypiorek mogą być przyczyną śmierci czworonoga. Zawierają bowiem dwusiarczki i związki fenolowe, które mają negatywny wpływ na krwinki czerwone zwierzaka. W efekcie doprowadzają do ich rozpadu, a to staje się dla psa śmiertelnym niebezpieczeństwem. W związku z tym apelujemy, żebyś w przyszłości zwracał uwagę na umiejscowienie w domu produktów spożywczych – czworonóg może zatruć się cebulą w każdej postaci: surową, gotowaną, smażoną, sproszkowaną itp.
Ksylitol – cukier brzozowy
Kolejnym rozsławionym w ostatnim czasie produktem jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. W tym przypadku sytuacja ma się identycznie, jak powyżej – choć dla ludzi jest on świetną alternatywą dla niezdrowych słodyczy, jednocześnie może zabić Twojego psa. Pamiętaj, że organizmy ludzi i czworonogów znacząco się różnią, toteż nie wszystko, co zdrowe dla nas, będzie zdrowe również dla zwierząt. W przypadku ksylitolu sprawa ma się następująco: po spożyciu ksylitolu przez psa w jego organizmie następuje bardzo szybkie uwolnienie insuliny. Cukier brzozowy wchłania się do krwiobiegu z nienaturalną prędkością, a sama insulina powoduje gwałtowne obniżenie cukru we krwi, nazywane hipoglikemią. Do śmiertelnego zatrucia psa wystarczy już 100 mg/1 kg masy ciała.
Podsumowując…
Wyżej wymieniona żywność to jedynie niewielki zalążek produktów spożywczych, które mogą być trujące (lub śmiertelne) dla Twojego psa. Lista jest jednak znacznie dłuższa! Zanim więc poczęstujesz swojego czworonoga jedzeniem, które nie jest przeznaczone stricte dla niego, upewnij się, że nie zrobisz mu krzywdy. Zdarza się, że tragedia często jest efektem naszego „przedobrzenia”.